فواید و مضرات مصرف دوغ

به گزارش اخبار نجوم، دوغ یکی از سالم ترین نوشیدنی های سنتی ایران است که مصرف آن خصوصا در فصول گرم سال بسیار توصیه می گردد. این نوشیدنی می تواند پروتئین، چربی، ویتامین هایB ، D، کلسیم و بعلاوه آب مورد احتیاج بدن را تا حدودی تامین کند. در اینجا با خواص و مضرات این نوشیدنی آشنا می شوید.

فواید و مضرات مصرف دوغ
اغلب افراد همراه با غذای شان نوشیدنی مصرف می نمایند، بعضی مصرف نوشابه را ترجیح می دهند و بعضی دیگر در پی نوشیدنی های سالم می گردند. دوغ یکی از سالم ترین نوشیدنی هاست که به همراه غذا مصرف می گردد. کالری دوغ در مقایسه با کالری نوشابه کمتر است و مصرف آن در رژیم غذایی به تناسب اندام یاری می نماید. البته انواع مختلف دوغ کالری متفاوتی دارند، ما در این مطلب با کالری انواع دوغ آشنا می شویم.

کالری دوغ پرچربیک لیوان دوغ پرچرب 75 کالری دارد.

کالری دوغ کم چربیک لیوان دوغ کم چرب 50 کالری دارد.

کالری آب دوغ خیارهر 100 گرم آب دوغ خیار تقریبا 70 کالری دارد.

ارزش غذایی 100 گرم آب دوغ خیار
اطلاعات تغذیه ای اندازه درصد احتیاج روزانه
کالری 70 -
چربی کل 3 گرم
کلسترول 2 میلی گرم
سدیم 60 میلی گرم
پتاسیم 208 میلی گرم
کربوهیدرات کل 7/6 گرم
فیبر 0/7 گرم
قند 4 گرم -
پروتئین 3/5 گرم -

کالری مارک های معروف دوغ

کالری دوغ علاوه بر مقدار چربی، به نام مارک آن نیز بستگی دارد. در ادامه کالری بعضی از دوغ های معروف گردآوری شده اند.
ارزش غذایی دوغ های معروف
نوع اندازه کالری کربوهیدرات چربی پروتئین
دوغ کاله یک لیوان (240 گرم) 94 5 گرم 3 گرم 3 گرم
دوغ عالیس 100 گرم 30 2 گرم 2 گرم 2 گرم
دوغ می ماس 330 میلی لیتر 105 6 گرم 7 گرم 5 گرم
دوغ اروند یک لیوان 90 9 گرم 3 گرم 7 گرم
دوغ پاکبان 100 گرم 25 2 گرم 1 گرم 2 گرم
دوغ لیوار 100 گرم 40 - 2 گرم 2 گرم
دوغ مانیزان 100 گرم 34 3 گرم 2 گرم 2 گرم
دوغ گازدار آبعلی 100 گرم 35 - 2/1 گرم 1/2 گرم

خواص دوغاگرچه ارزش غذایی دوغ نسبت به ماست کمتر است، اما همچنان یک منبع غنی از پروتئین، کلسیم و ویتامین های گروه ب به شمار می آید و خواص فراوانی برای سلامتی دارد، بعضی از خواص دوغ به اختصار عبارتند:

پیشگیری از پوکی استخوان

پیشگیری از عفونت مثانه و دستگاه ادراری

تامین انرژی بدن

یاری به کاهش وزن

رفع بی خوابی

درمان تبخال

پیشگیری از سرطان

حفظ سلامت پوست

جلوگیری از گرمازدگی

سبزی های معطر برای افزایش طعم و خاصیت دوغمصرف دوغ همراه با سبزیجات معطری که طبع گرمی دارند، نه تنها طعم و عطر آن را دوچندان می نماید، بلکه سردی آن را کاهش داده و مضراتش را به حداقل می رساند. بعضی از سبزیجات مکمل دوغ عبارتند از:

1. دوغ با نعنا و پونه: نعناع و پونه عطر و طعم فوق العاده ای دارند و درصورتیکه به دوغ اضافه شوند به هضم غذا یاری نموده و نفخ موجود در دوغ را از بین می برند. بعلاوه نعنا و پونه موجود در این نوشیدنی عفونت های گوارشی را رفع نموده و گردش خون را بهبود می بخشند.

2. دوغ با کاکوتی: کاکوتی یکی دیگر از سبزیجات معطری است که برای عطردار کردن دوغ استفاده می شوند. کاکوتی از خانواده نعناع است و عطر آن شبیه به آویشن است. این گیاه خواص درمانی فراوانی دارد، تقویت معده، درمان سردرد های ناشی از گرمازدگی، التیام علائم روماتیسم و خاصیت ضدعفونی نمایندگی تنها بعضی از خواص این گیاه دارویی هستند.

3. دوغ با گل محمدی: گل محمدی یکی از محبوب ترین و پرخاصیت ترین طعم دهنده های دوغ است. مصرف دوغ همراه با گل محمدی نه تنها سردی آن را رفع می نماید، بلکه خاصیت آرام بخشی و نشاط آوری دارد، عملکرد دستگاه گوارشی را بهبود می بخشد و بوی بد دهان را رفع می نماید.

مضرات و موارد منع مصرف دوغمضرات و موارد منع مصرف دوغ عبارتند از:

مصرف دوغ بلافاصله بعد از غذا باعث رقیق شدن شیره معده شده و فرآیند هضم و جذب مواد غذایی را مختل می نماید.

معمولا برای طعم دادن به دوغ اندازه زیادی نمک به آن اضافه می گردد، درنتیجه زیاده روی در مصرف دوغ باعث افزایش فشارخون می گردد.

مصرف دوغ های گازدار خطر ابتلا به بیماری های گوارشی را افزایش می دهد.

طبع دوغ سرد و تر است و زیاده روی در مصرف آن برای افراد سرد مزاج مضر است.

افرادی که دچار ناراحتی معده، مسائل گوارشی، ورم معده، رفلاکس معده یا زخم اثنی عشر هستند، در مصرف دوغ احتیاط نمایند.

فعالیت های لازم برای سوزاندن 100 کالری دوغ100 کالری دوغ را می توان با انجام فعالیت های زیر سوزاند:

پیلاتس ← 24 دقیقه

دویدن ← 9 دقیقه

شنا ← 15 دقیقه

والیبال ← 26 دقیقه

کوهنوردی ← 15 دقیقه

طناب زدن ← 9 دقیقه

دوچرخه سواری با سرعت آهسته ← 23 دقیقه

سخن آخرمعمولا دوغ به روش سنتی یا صنعتی تهیه می گردد. برای تهیه دوغ به روش سنتی ماست را همراه با آب داخل مشک یا کیسه های پوستی می ریزند و تکان می دهند، تا چربی آن کاملا جدا گردد و دوغ درست گردد. در این روش اگر کیسه های پوستی به خوبی تمیز نشوند، احتمال ایجاد آلودگی میکروبی وجود دارد. دوغ های صنعتی از نظر بهداشتی سالم تر از دوغ های سنتی هستند، اما برای تهیه آن ها از اندازه زیادی نمک استفاده می گردد و مصرف آن برای بیماران قلبی، افراد مبتلا به فشارخون بالا و نارسایی کلیوی مضر است. این افراد باید دوغ را به صورت خانگی تهیه نمایند.

منبع: سایت ستاره

منبع: راسخون
انتشار: 16 آبان 1400 بروزرسانی: 16 آبان 1400 گردآورنده: nojumnews.ir شناسه مطلب: 1178

به "فواید و مضرات مصرف دوغ" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "فواید و مضرات مصرف دوغ"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید