طرز تهیه آبگوشت بزباش؛ آبگوشت خوشمزه ای از دیار همدان
به گزارش اخبار نجوم، با طرز تهیه آبگوشت بزباش یا آبگوشت سبزی، یکی از غذاهای لذیذ و اصیل ایرانی آشنا شوید و با تهیه آن در منزل، مزه یک آبگوشت متفاوت را بچشید.
آبگوشت بزباش یا آبگوشت قورمه سبزی، یکی از غذاهای اصیل همدان است که معمولا به عنوان نذری تهیه و سرو می گردد؛ البته خاستگاه این غذا را به خراسان نیز نسبت می دهند. این آبگوشت ساده و خوشمزه، برخلاف آبگوشت معمولی، به جای نخود و لوبیا سفید با لوبیا قرمز پخته می گردد و به جای گوجه و رب گوجه فرنگی، سبزی قورمه دارد. درست کردن آبگوشت بزباش خوشمزه، مانند دیگر غذاهای ایرانی، احتیاج به رعایت فوت و فن های کوزه گری دارد که ما قصد داریم در این مقاله آن ها را در اختیار شما قرار دهیم.
هرآنچه باید درباره آبگوشت بزباش بدانید:
- آبگوشت بزباش همدانی و طرز تهیه آن
- نکات مهم برای تهیه آبگوشت بزباش
- سوپ بزباش ارمنستان و طرز تهیه آن
- طعم آبگوشت بزباش
آبگوشت بزباش همدانی و طرز تهیه آن
مواد لازم برای چهار نفر
- 300 گرم گوشت گوسفند با چربی یا دنبه
- 100 گرم لوبیا قرمز یا چشم بلبلی
- 300 گرم سبزی قورمه (تره، جعفری، شنبلیله)
- 2 عدد پیاز میانه
- 2 عدد سیب زمینی میانه
- 2 قاشق مرباخوری گرد لیمو یا 2 عدد لیمو عمانی
- زردچوبه، نمک و فلفل سیاه به اندازه لازم
طرز تهیه آبگوشت بزباش همدانی
مرحله اول:
لوبیا قرمز را از شب قبل خیس نموده و چند بار آب آن را عوض کنید تا نفخ آن گرفته گردد. سپس آب آن را خالی کنید.
مرحله دوم:
چربی یا دنبه گوشت را جدا کنید و در تابه روی حرارت بگذارید تا آب گردد. سپس گوشت و پیاز خلالی را در آن تفت دهید تا تغییر رنگ بدهند. سپس پودر فلفل سیاه و زردچوبه را اضافه کنید و تفت دهید.
مرحله سوم:
در این مرحله لوبیا را همراه با آب به مواد بیفزایید و اجازه دهید تا لوبیا و گوشت کاملا بپزند.
مرحله چهارم:
سبزی قرمه را با کمی روغن به خوبی تفت دهید تا آب اضافی آن گرفته گردد و کمی روغن بیندازد.
مرحله پنجم:
سبزی تفت داده شده را در قابلمه بریزید و اجازه دهید تا آبگوشت جا بیفتد. در این مرحله باید گرد لیمو یا لیمو عمانی را اضافه کنید. سیب زمینی ها را به چهار قسمت برش بزنید و در قابلمه آبگوشت بریزید.
مرحله ششم:
آبگوشت بزباش را مانند آبگوشت معمولی سرو کنید. آب آن را جداگانه به سر سفره بیاورید تا مهمان ها به دلخواه در آن، نان تیلیت نمایند. گوشت آبگوشت را نیز بکوبید و نوش جان کنید. آبگوشت بزباش همدانی را با نان تازه و سبزی یا انواع ترشی سرو کنید.
نکات مهم برای تهیه آبگوشت بزباش
- اگر قصد دارید از لیمو عمانی درسته بهره ببرید، آن ها را با چنگال سوراخ نموده و برای دو ساعت در آب گرم خیس کنید. در این مدت نیز، یک یا دو بار، آب لیمو را عوض کنید تا تلخی آن گرفته گردد. ضمناً، بهتر است که پس از خیس خوردن، هسته لیموها را جدا کنید. سه تا چهار عدد لیمو عمانی برای آبگوشت بزباش چهار نفر، کافی است.
- توجه داشته باشید که استفاده از لیمو عمانی و شنبلیه زیاد باعث تلخ شدن آبگوشت می گردد.
- اگر از گوشت بدون چربی استفاده می کنید، کمی دنبه جداگانه در غذا بریزید. دنبه را حتما به صورت جداگانه با پیاز داغ بکوبید و در آبگوشت بریزید. با این کار، چربی به صورت یکدست داخل آب آبگوشت پخش می گردد و علاوه بر زیبایی ظاهری آبگوشت، طعم آن را بهتر می نماید. شما می توانید از ابتدا نیز دنبه را با پیاز در قابلمه بریزید و در اواسط زمان پخت، پیاز و دنبه را دربیاورید و بکوبید و دوباره در قابلمه بریزید.
- طرز تهیه آبگوشت بزباش خراسانی یا مشهدی، آبگوشت بزباش تهرانی و آبگوشت بزباش ترکی (استان آذربایجان)، مانند آبگوشت بزباش همدانی است.
- آبگوشت بزباش را می توان با کشک هم درست کرد. برای این کار، در 15 دقیقه پایانی پخت، کمی کشک به غذا اضافه کنید.
سوپ بزباش ارمنستان و طرز تهیه آن
در آشپزی ارمنی، نسخه مخصوص بزباشی به نام سوپ بزباش وجود دارد که با گوشت، انواع میوه (به، سیب) و سبزجات مختلف (نعنا، جعفری و غیره) درست می گردد.
مواد لازم برای چهار نفر
- یک کیلوگرم گوشت گوسفندی
- 200 گرم یا یک لیوان نخود
- 100 گرم لوبیا سبز
- یک عدد به
- 4 عدد سیب زمینی
- یک عدد پیاز پوست
- یک عدد فلفل دلمه ای
- 2 قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی
- نمک و فلفل سیاه به اندازه لازم
- نعنا خشک به اندازه لازم
طرز تهیه آبگوشت بزباش ارمنستان
مرحله اول:
نخود را از شب قبل خیس نموده و چند بار آب آن را عوض کنید تا نفخ آن گرفته گردد. سپس آن را با آب تازه در قابلمه بریزید و نخودها را روی حرارت ملایم گاز بپزید.
مرحله دوم:
گوشت را با چهار لیتر آب سرد در یک قابلمه بریزید و آن را روی حرارت میانه گاز بگذارید تا آب به جوش آید. سپس کف روی گوشت را جمع کنید و دور بریزید تا سوپ شما شفاف باشد.
مرحله سوم:
پیاز خردشده را همراه با فلفل دلمه و لوبیا سبز خردشده در روغن سرخ کنید. در ادامه به آن رب گوجه و ادویه بزنید.
مرحله چهارم:
سیب زمینی پوست کنده، به خردشده و نخود را به مواد بیفزایید و همه را به گوشت اضافه کنید. اجازه دهید تا غذا جا بیفتد. موقع سرو روی آن کمی نعنا خشک بریزید.
طعم آبگوشت بزباش
آبگوشت بزباش با ظاهری سبز رنگ و عطر و بوی آشنای قورمه سبزی، به محض قرار گرفتن بر سر سفره، لبخند را به صورت همه خواهد آورد. ترکیب مزه دنبه کوبیده شده با پیاز، سبزی قورمه و طعم پرملات لوبیا قرمز، آبگوشت مخصوصی خلق می نمایند که کافی است فقط یک بار آن را امتحان کنید تا عاشق آن شوید.
آبگوشت بزباش از محبوب ترین خوراک ها در بین مردم کشورهای جمهوری آذربایجان و ارمنستان به شمار می آید. در واقع، بزباش، یک کلمه ترکی است که از دو واژه بز به معنای خاکستری روشن و باش به معنای سر تشکیل می گردد و به احتمال زیاد به رنگ غذا، پس از پخت اشاره دارد. بزباش در زبان فارسی، معادل کلمه آبگوشت سبزی است.
اگر پیروز به درست کردن این آبگوشت خوشمزه و ساده شدید، حتما از آن عکس بگیرید و با تگ کردن خبرنگاران در اینستاگرام (@)، تصاویر خود را با ما به اشتراک بگذارید. ضمناً در صورت تمایل، تجربه های خود را با ما و دیگر کاربران خبرنگاران مطرح کنید.
پرسش های متداول
آبگوشت بزباش مال کجاست؟
آبگوشت بزباش یکی از غذاهای همدانی است که خاستگاه آن را به خراسان نیز نسبت می دهند. بعلاوه آبگوشت بزباش از محبوب ترین خوراک ها در بین مردم کشورهای جمهوری آذربایجان و ارمنستان به شمار می آید.
در طرز تهیه آبگوشت بزباش از چه موادی استفاده می گردد؟
در طرز تهیه آبگوشت بزباش از موادی نظیر گوشت، لوبیا قرمز، سبزی قورمه، پیاز، سیب زمینی، لیمو عمانی و ادویه استفاده می گردد که طعم متفاوتی از آبگوشت معمولی دارد.
منبع: کجارو / youtube.com / aparat.com / افق کوروش / chishi.ir / irancook.ir / aronfoods.com