تحلیلی بر اقتصاد خرد و کلان مسکن

به گزارش اخبار نجوم، آنالیز بازار مسکن از دو زاویه نگاه خرد و کلان امکان پذیر است. تحلیل اقتصاد کلان به اینگونه است که در شرایط فعلی در بعضی استان ها تمرکز و چگالی جمعیت بالاتر از سطح استاندارد و بالعکس نیز در بعضی شهرها و استان ها چگالی یا تراکم پایین تر است. به عنوان مثال استان های تهران و البرز هفت برابر میانگین کشور چگالی یا تراکم جمعیت دارند. بالاتر بودن چگالی جمعیتی ارتباطی به سیاست های خرد مسکن ندارد. زمانی که تراکم در بعضی شهرها بیش از اندازه می گردد شاهد افزایش قیمت هستیم و خود این امر می تواند به کل کشور سرایت کند.

تحلیلی بر اقتصاد خرد و کلان مسکن

جهت دریافت خدمات درب ضد سرقت ترک اصل با گروه ساختمانی آبان در ارتباط باشید. گروه آبان ارائه دهنده بهترین درب ضد سرقت ایرانی و خارجی میباشد.

پس در سیاست های بخش مسکن توزیع عادلانه منابع و امکانات در سطح کشور، ایجاد اشتغال و توزیع آن بین استان های مختلف می تواند تا حدودی از مهاجرت به کلانشهرها و درنتیجه افزایش قیمت ها جلوگیری کند. برای تحلیل از نگاه خرد طبیعتا باید شاهد اقداماتی از جانب دولت بود تا بخش مسکن از مشکلاتی که گریبانگیرش است ، خارج گردد. نباید این نکته را فراموش کرد که دارایی ها با یکدیگر ارتباط دارند. طلا، ارز، مسکن، خودرو، بازار سرمایه و... روی یکدیگر تاثیر می گذارند و نمی توان با دستور یک بازار را کنترل کرد ولی بازارهای دیگر آزاد باشند. چرا که به تدریج اثرات قیمتی و نوسانات آنها روی یکدیگر تاثیر می گذارند. پس اگر می خواهیم بخش مسکن را از این نوسانات خارج کنیم ، باید سایر دارایی ها نیز به صورت مداوم پایش گردد.

با نگاه تک بعدی نمی توان بخش مسکن را کنترل کرد و حتما ضروری است نگاه جامع تری به این مساله صورت بگیرد. در این نگاه جامع هم باید بخش مسکن و هم سایر بخش ها دیده گردد. موضوع دیگر تاثیرگذار بر قیمت مسکن، بالا بودن هزینه های ساخت و ساز در کشور است. علاوه بر بالا بودن هزینه های ساخت و ساز، بهره وری در ساخت و ساز هم پایین است. به عنوان مثال در خیلی کشورها یک ساختمان ده طبقه در عرض چند ماه ساخته می گردد در حالی که در کشور ما این کار حتی تا دو سال نیز زمان می برد. تکنولوژی و بهره وری در بخش مسکن نیز می تواند بر نوسانات قیمتی اثر گذار باشد. موضوع دیگری که باید به آن اشاره نمود، مسکن خالی در کشور است که دولت باید سیاست های کنترلی و مالیاتی را برای آنها اعمال کند . مالیات بر دارایی و مسکن در همه کشورها وجود داشته بدان معنا که خانه عظیم تر باید مالیات بیشتر نیز بپردازد. مسکن مازاد نیز مالیات مضاعفی می طلبد.

ابزارهای مالیاتی نیز می تواند برای کنترل نوسانات و قیمتی به یاری آید. طبیعتا وقتی قیمت مسکن بالا می رود قیمت اجاره نیز بالا می رود چرا که این بخش ها منفک از یکدیگر نیستند. جامعه و اقتصاد به هم مرتبط است. به عنوان مثال قیمت خودرو افزایش می یابد و از طرفی شاخص ها در بازار سرمایه نیز در مدار صعودی قرار دارند. بازار مسکن نیز با وقفه ای خود را اصلاح می نماید. اصل بر اداره و مدیریت بخش مسکن است. اگر نتوان نبض این بخش را در دست گرفت، عملا نمی توان بازار اجاره را نیز تحت سلطه درآورد. لذا برای مدیریت بازار اجاره نیازمند بازار مسکن یا همان عرضه و تقاضا هستیم. در کشور حدودا سالی یک میلیون عرضه و ساخت و ساز باید صورت بگیرد در حالی که در 5-4 سال اخیر رشد سرمایه گذاری در بخش مسکن منفی بوده است.

دولت باید برای سازندگان مسکن تسهیلاتی ارایه دهد تا انگیزه هایی داشته باشند که ساخت و ساز انجام دهند. یکی از این تسهیلات، دادن زمین های ارزان قیمت است. در سال های اخیر رشد بخش مسکن منفی بوده وقتی عرضه مسکن پایین تر از تقاضا باشد و از طرفی توزیع عادلانه جمعیت در بعضی استان ها بالاست، طبیعی است که بر قیمت ها و به خصوص اجاره فشار آورد و آن را افزایش دهد.

منبع: اتاق بازرگانی ایران
انتشار: 19 خرداد 1399 بروزرسانی: 5 مهر 1399 گردآورنده: nojumnews.ir شناسه مطلب: 290

به "تحلیلی بر اقتصاد خرد و کلان مسکن" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "تحلیلی بر اقتصاد خرد و کلان مسکن"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید