معرفی بعضی از تجهیزات مهم فیبر نوری
به گزارش اخبار نجوم، خبرگزاری خبرنگاران- بنابر جدیدترین آمارها فیبر نوری در حال حاضر بازاری معادل 6.81 میلیارد دلار دارد و تخمین زده می گردد تا سال 2027 با نرخ رشد سالانه 4.6 درصد ارزش این بازار به 9.91 میلیارد دلار برسد. فیبر نوری فناوری است که با انتقال داده به وسیله پالس های نور در یک فیبر بلند عمدتا از جنس شیشه یا پلاستیک، سر و کار دارد. یک فیبر نوری، رشته ای شفاف و انعطاف پذیر است که قطرش اندکی بیشتر از ضخامت موی سر انسان است.
فناوری فیبر نوری در حوزه های مختلفی کاربرد دارد و تغییرات جدی به وجود آورده است. در اینترنت و شبکه استفاده از کابل های فیبر نوری سبب شده حجم بسیار زیادی از داده با سرعت بسیار بیشتر منتقل گردد. فیبر نوری در احتراق خودروها و ایمن تر شدن آنها مهره ای کلیدی بوده است. کاربرد های نظامی، مخابراتی، فضایی و حتی پزشکی این فناوری هم بسیار چشم گیر بوده است.
اصطلاحات مهم و رایج فیبر نوری
با وجود گستردگی بسیار کاربردهای فیبر نوری، بسیاری هنوز شناخت کافی از این تکنولوژی ندارند. به همین علت در این نوشتار سعی کردیم به سهمورد از اصطلاحات رایج در زمینه فیبر نوری اشاره کنیم.
کانکتور فیبر نوری (Connector)
کانکتور فیبر نوری، یک وسیله مکانیکی است که در انتهای یک کابل قرار گرفته است و باعث اتصال به سایر دیوایس ها می گردد؛ از تجهیزات مخابراتی و دستگاه های گیرنده گرفته تا منبع نور و شاید یک کابل فیبر نوری دیگر. یک کانکتور فیبر نوری هسته های فیبرنوری میکروسکوپی را در کنار هم به صورت هماهنگ قرار می دهد و با این کار عبور صحیح پالس های نوری و در نتیجه براقرار ارتباط را ممکن می نماید. اتصالی که در نتیجه کانکتورها ایجاد می گردد، برخلاف فیوژن، موقتی و به راحتی قابل جدا شدن است.
در ادامه به انواع کانکتورها اشاره می کنیم:
- FC
- SC
- ST
- LC
- MTRJ
- MPO
- MU SMA
- FDDI
- E2000
- DIN4
- D4
از جمله مهمترین کاربردهای کانکتورهای فیبر نوری می توان سربندی شبکه در موارد زیر اشاره نمود:
- شبکه های داخل ساختمانی ( Inside ) و خارج ساختمانی ( Outside )
- سیستم های CATV
- سیستم های تلفنی برای اتصال به کابل ها
- تجهیزات که در آن قابلیت اتصال / قطع وجود دارد
عمدتا گفته می گردد که اتصالات فیبر نوری نقاط تضعیف لینک های فیبر نوری به تعداد می فرایند، به این علت که ممکن است در قسمت هایی که چراکه ممکن است این اتصالات همراه با کاهش سیگنال یا قطع کامل آن همراه باشد. اینجاست که اهمیت کانکتورها آشکار می گردد. با این ابزارها، در صورتی که به وسیله یک کارشناس مجرب و باتجربه سربندی شوند، می توان از اختلال در سیگنال جلوگیری کرد.
پیگتیل فیبر نوری (Pigtail)
بالاتر در خصوص کانکتور مفصلا صحبت کردیم. حالا در تعریف پیگتیل باید گفت یک کابل فیبرنوری که یک سر آن دارای کانکتور است و در نتیجه پتانسیل اتصال به تجهیزات و کابل های دیگر را دارد، تحت نام پیگتیل فیبر نوری شناخته می گردد. بعلاوه سر دیگر آن که اصطلاحا کانکتور نخورده است، فیوژن می گردد. در پیگتیل ها متناسب با عملکرد از انواع مختلف کانکتورها استفاده می گردد. پیگتیل های می توانند در طول های مختلف هم تهیه شوند.
پیگتیل فیبر نوری بخشی از کابلی است که با یک کانکتور فیبر نوری فقط در یک انتها، سربندی شده و انتهای دیگر آن سربندی نشده است، بنابراین از یک سر می تواند به تجهیزات دیگر متصل گردد و از سر دیگر فیوژن می گردد و دو کابل فیبر نوری از این طریق به یکدیگر متصل می شوند.
از نظر فیزیکی تفاوت اصلی بین پچ کورد فیبر نوری و پیگتیل فیبر نوری این است که پچ کورد فیبر نوری بخشی از کابل با طول مشخص است که هر دو سر آن به کانکتور متصل می گردد، در حالی که فقط یک سر پیگتیل به کانکتورهای فیبر نوری متصل است. پچ کوردهای فیبر نوری می توانند از وسط به دو نیم تقسیم شوند و تشکیل دو پیگتیل را بدهند.
شباهت های زیادی میان پیگتیل فیبر نوری و پچ کورد ها وجود دارد. از جمله آنکه هر دو آن ها به صورت تک حالته ( single mode ) و چند حالته ( multi mode ) و یا به صورت تکی ( simplex ) و دوتایی ( duplex ) قابل ارائه هستند. هردو با انواع مختلف کانکتورهای فیبر نوری قابل سربندی هستند.
پیگتیل ها باید در جایی نصب شوند که محافظت و فیوژن شوند. به همین علت معمولا همراه با تجهیزات مدیریت فیبر نوری مثل ODF ، محفظه جوش و کابینت های خیابانی (کافو) مورد استفاده قرار می گیرند. بنابراین پیگتیل ها را در هر جایی وجود مشاهده کرد اما عمدتا در مجموعه ها و تجهیزات فیبر نوری پیدا می شوند. باید به پیگتیل های ضد آب هم اشاره نمود که در شبکه های بیرون ساختمانی استفاده می گردد.
پچ کورد فیبر نوری (Patch Cord)
از کابل های رابط فیبر نوری یا پچ کورد برای برقراری ارتباط بین پریزهای دیواری و تجهیزات و یا بین تجهیزات فعال و پچ پنل ها استفاده می گردد. دو نوع پچ کورد وجود دارد: تک حالته ( Single Mode ) و چند حالته ( Multi Mode )
به طور خلاصه پچ کورد یا پچ کیبل فیبر نوری، به کابلی گفته می گردد که دو سر آن به کانکتور فیبر نوری وصل می گردد. با استفاده از این ابزار در شبکه های فیبر نوری میان تجهیرات و قطعات ارتباط ایجاد می گردد. انواع متنوعی از پچ کورد فیبر نوری با انواع مختلف کانکتورها، مانند LC ، FC ، SC ، ST ، MU ، MTRJ و E2000 و غیره وجود دارد .
مجموعه بانک فیبر نوری و شبکه به نام یکی از معتبرترین مراکز خرید تجهیزات شبکه و فیبر با بالاترین کیفیت و برترین قیمت، در نظر دارد احتیاجات مربوط به مخابرات و تجهیزات وابسته به آن مرتفع کند و از سوی دیگر هدفِ بالابردن دانش جامعه در حوزه مهندسیرا در سر می پروراند.