طرز تهیه پنیر کاتیج با 3 قلم مواد به روش بازاری ، 2 رسپی آسان
به گزارش اخبار نجوم، پنیر کاتیج (Cottage Cheese)، پنیر کوتاژ یا پنیر کلبه یکی از انواع پنیر تازه با بافتی سفید و نرم است. پنیر کاتیج که بدون احتیاج به مایه پنیر و با افزودن مواد اسیدی مانند سرکه یا آبلیمو به روش Clumping فراوری می گردد از کالری پایین، چربی کم و پروتئین بالایی برخوردار است. این پنیر به واسطه طعم ترش و بافت سبک، محبوبیت قابل توجهی دارد. با ما در این مقاله از در همراه باشید تا طرز تهیه پنیر کاتیج را به شما آموزش دهیم.
مواد لازم برای تهیه پنیر کاتیج خانگی
مواد اولیه | مقدار مورد احتیاج |
شیر پرچرب | 2 لیتر |
سرکه سفید یا آبلیمو | 2 الی 3 قاشق چای خوری |
نمک | به مقدار دلخواه |
مدت زمان لازم برای آماده سازی مواد اولیه: 10 دقیقه
مدت زمان لازم برای تهیه پنیر کاتیج خانگی: 2 الی 3 ساعت
مقدار کالری موجود در هر 100 گرم پنیر کاتیج: 98 کیلوکالری
مراحل طرز تهیه پنیر کاتیج خانگی
طرز تهیه پنیر کاتیج خانگی بدون هیچ نوع ماده نگهدارنده شیمیایی و تنها با افزودن چند قاشق سرکه یا آبلیمو به شیر یا حتی به روش سنتی و بدون احتیاج به مواد اسیدی قابل انجام است.
پنیر کاتیج در تهیه ، طبخ غذاهایی مانند ، و ، به عنوان میان وعده همراه با انواع میوه ها و عسل و شیره، برای صرف یا در تهیه دسر مانند بعضی از انواع چیزکیک ها مورد استفاده قرار می گیرد.
مرحله اول: شیر را حرارت دهید
در اولین مرحله از طرز تهیه پنیر کاتیج در منزل، شیر را در قابلمه مناسبی (ترجیحا استیل) بریزید و روی حرارت میانه بگذارید تا به آرامی داغ گردد و به دمای 85 الی 90 درجه سانتی گراد برسد. توجه داشته باشید، شیر پرچرب در دمای 95 درجه سانتی گراد می جوشد. بنابراین، با مشاهده اولین حباب ها بر روی شیر و پیش از آن که کاملا به قل قل بیفتد و سر برود، حرارت را خاموش کنید و شیر را از روی حرارت بردارید.
برای اطمینان از رسیدن شیر به دمای مناسب بهتر است از دماسنج مخصوص پخت و پز بهره ببرید. اگر به دماسنج پخت و پز دسترسی ندارید می توانید شیر را به مقدار ای گرم کنید که فقط به مرحله جوش برسد و نخستین حباب ها روی سطح آن پدیدار گردد.
در صورت تمایل، برای خرید شیر پرچرب می توانید به روش های و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله دوم: سرکه یا آبلیمو را اضافه کنید
پس از خاموش کردن حرارت، قابلمه حاوی شیر را برای 10 دقیقه کنار بگذارید. سپس، سرکه یا آبلیمو را همراه با مقداری نمک به شیر داغ اضافه کنید. این مواد را به خوبی هم بزنید تا کاملا با یکدیگر ترکیب شوند. با انجام این کار، تقریبا بلافاصله شاهد اولین ذرات پنیر در شیر خواهید بود.
برای خرید سرکه سفید و نمک می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله سوم: این ترکیب را دوباره حرارت دهید
در این مرحله از طرز تهیه پنیر کاتیج رژیمی، ترکیب شیر و نمک با سرکه یا آبلیمو را به مدت 10 الی 15 دقیقه روی حرارت قرار دهید تا شیر به اصطلاح دَلَمِه ببندد یا بریده گردد و دانه های پنیر کاملا از آب آن جدا شوند.
در این زمان، باید صبر کنید تا آب پنیر به رنگ زرد درآید. سپس، قابلمه را از روی حرارت بردارید. توجه داشته باشید، در این مرحله، هر چقدر محتویات قابلمه را بیشتر حرارت دهید، بافت پنیر کوتاژ شما سفت تر خواهد شد.
مرحله چهارم: پنیر را از صافی رد کنید
پس از گذشت این مدت و اطمینان از دلمه بستن پنیر، سطح داخلی یک صافی دانه ریز را با قطعه ای پارچه تنظیف با ابعاد مناسب بپوشانید. سپس، محتویات قابلمه را به آرامی در صافی بریزید تا ذرات پنیر از آب آن جدا شوند. پیشنهاد می کنیم کاسه مناسبی را زیر صافی بگذارید و آب پنیر را جمع آوری کنید.
مرحله پنجم: پنیر را آویزان کنید
در این مرحله از طرز تهیه پنیر کوتاژ سنتی، پارچه حاوی ذرات پنیر را چند بار فشار دهید تا مقداری از آب اضافی خودش را از دست بدهد. سپس، پارچه را به دقت ببندید و از جایی آویزان کنید تا باقی آب آن به آرامی خارج گردد. با این روش، پنیر شما نرمی خودش را از دست نخواهد داد.
مرحله ششم: پنیر را در آب قرار دهید
حالا، بخشی از آب پنیر را که از قبل نگهداشتید در ظرف مناسبی بریزید. در این مرحله باید طعم پنیر و آب پنیر را بچشید و در صورت تمایل، مقداری نمک در آب پنیر بریزید و به خوبی هم بزنید تا کاملا در آب حل گردد. سپس، پنیر آب گیری شده را به ظرف حاوی آب پنیر اضافه کنید.
مرحله آخر: پنیر کوتاژ را سرو کنید
بسته به نوع مصرف، شما می توانید پنیر کاتیج را چرخ نموده یا با مقداری خامه ترکیب کنید. پنیر کوتاژ خانگی از برترین گزینه ها برای افزودن به انواع سالاد، پاستا، لازانیا، پیتزا، انواع دسر و حتی گزینه مناسبی برای صرف صبحانه به همراه عسل یا شیره است. به جای مانده پنیر کاتیج را به همراه آب پنیر در ظرف درپوشیده بریزید و در یخچال نگهداری کنید.
روش تهیه پنیر کاتیج سنتی بدون مواد اسیدی
در این روش از طرز تهیه پنیر کوتاژ، شما به سرکه یا آبلیمو احتیاجی ندارید. کافی است شیر را در کاسه شیشه ای مناسبی بریزید. کاسه حاوی شیر را برای 2 روز یا بیشتر خارج از یخچال در فضای آزاد قرار دهید. روی کاسه را با یک پارچه پشمی با بافت درشت بپوشانید تا شیر بتواند تبخیر گردد و آب خودش را از دست بدهد و در عین حال، از حشرات، گرد و غبار و انواع آلودگی ها نیز در امان بماند.
پس از گذشت 2 روز، شیر داخل ظرف قاعدتا باید دلمه بسته و بریده شده باشد. به طوری که هیچ آبی در کاسه باقی نماند. اگر شیر شما هنوز به این مرحله نرسیده، روی کاسه را دوباره بپوشانید و مدتی دیگر صبر کنید.
در این روش، زمان لازم برای بریده شدن شیر و ایجاد پنیر تا مقدار بسیار زیادی به مقدار تازه بودن شیر بستگی دارد. پس از آن که شیر کاملا دلمه بست، مطابق دستور بالا آن را از صافی رد نموده و باقی مراحل را دنبال کنید.
بیشتر بخوانید:
نکات مهم در طرز تهیه پنیر کاتیج خانگی
- در صورت تمایل، شما می توانید برای درست کردن پنیر کاتیج به جای سرکه یا آبلیمو از 4 قاشق غذاخوری ماست خانگی همزده یا از ترکیب ماست همزده با سرکه یا آبلیمو بهره ببرید.
- در صورت تمایل، می توانید جسم سنگینی را روی پارچه حاوی پنیر بگذارید تا آب پنیر با سرعت بیشتری خارج گردد. در این صورت، پنیر شما کمی سفت خواهد شد.
- توجه داشته باشید، هر چقدر شیر را بیشتر حرارت دهید، پنیر کوتاژ خانگی شما سفت تر و منسجم تر خواهد شد.
- پنیر ریکوتا را می توان به عنوان برترین جایگزین پنیر کاتیج معرفی کرد.
فوت و فن های خوشمزه شدن پنیر کاتیج خانگی
پنیر کاتیج چیست؟
پنیر کاتیج نوعی پنیر نرم با رایحه ملایم است که با استفاده از شیر گاو پر چرب درست می گردد. شما می توانید پنیر کوتاژ را با افزودن مقدار کمی سرکه یا آبلیمو یا حتی بدون افزودن این مواد تهیه کنید. بنابراین، در تهیه این نوع پنیر از هیچ ماده شیمیایی نگهدارنده ای استفاده نمی گردد.
برای تهیه یک کیلوگرم پنیر کاتیج به چقدر شیر احتیاج داریم؟
شما برای تهیه یک کیلوگرم پنیر کوتاژ به 6 لیتر شیر پر چرب احتیاج دارید.
در طرز تهیه پنیر کوتاژ سنتی بدون مواد اسیدی اگر شیر دلمه نبندد چه باید کرد؟
در طرز تهیه پنیر کاتیج سنتی بدون مواد اسیدی، ممکن است شیر داخل ظرف پس از گذشت چند روز به مقدار کافی دلمه نبسته باشد. در این صورت، می توانید محتویات کاسه را در قابلمه استیل بریزید و برای 10 الی 15 دقیقه روی حرارت خیلی ملایم بگذارید. اگر باز هم اتفاقی نیفتاد، می توانید مدت زمان حرارت دهی را افزایش دهید.
وجه تسمیه پنیر کاتیج چیست؟
پنیر کاتیج یا پنیر کوتاژ به معنای پنیر کلبه برای نخستین بار در کلبه های روستایی در گوشه و کنار اروپا فراوری شده است. به همین علت، نام آن را کاتیج گذاشته اند.
تفاوت پنیر کاتیج و لاکتیکی چیست؟
اصلی ترین تفاوت پنیر کاتیج و لاکتیکی در فرآیند فراوری آن ها است. پنیر لاکتیکی از تخمیر شیر با باکتری های لاکتیکی تهیه می گردد؛ این در حالی است که پنیر کوتاژ حاصل دلمه بستن شیر و ترکیب آن با مواد اسیدی است.
منبع: افق کوروش