اگر آرتروز زانو دارید

به گزارش اخبار نجوم، آرتروز و ساییدگی فرآیندی است که به طور طبیعی در همه افراد پیش می آید و ناشی از افزایش سن است. حال یک سری از افراد عوامل زمینه ای دارند که این خردگی و ساییدگی در آنها زودتر و شدیدتر ایجاد می گردد مانند کسانی که وزن زیاد دارند، انحراف زیاد در زانو دارند، پا پرانتزی هستند یا آسیبی به زانویشان وارد شده است.

اگر آرتروز زانو دارید

اگر آرتروز زانو دارید...

توصیه های دکتر علی ترکمان، فوق تخصص جراحی زانو

عادت های نادرست در زندگی روزمره مانند نشستن به صورت چهارزانو، احتمال آسیب دیدگی مفصل زانو را افزایش می دهد. مفصل زانو از مهم ترین مفاصل بدن است که در هنگام انجام دادن تمامی فعالیت ها مانند ایستادن، راه رفتن و حتی نشستن در معرض فشار قرار گرفته است و به همین دلیل سلامت آن اهمیت زیادی پیدا می نماید. دکتر علی ترکمان، جراح و متخصص بیماری های استخوان و مفاصل، فوق تخصص جراحی زانو و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران ما را با ساختمان زانو و مسائل آن، بیشتر آشنا می نماید.

آقای دکتر! لطفا در ابتدا درباره ساختار مفصل زانو توضیحاتی بدهید تا بعد به مسائل آن بپردازیم.

ببینید، هر مفصلی که بخواهد تشکیل گردد باید دو استخوان در طرفین داشته باشد. در ساختمان زانو هم دو استخوان ران و ساق پا را داریم. روی این استخوان ها غضروف مفصلی قرار گرفته که قطر آن در حدود دو تا سه میلی متر است و مایع مفصلی که میان غضروف را پوشانده است. این مایع مفصلی همراه با غضروف مفصلی سبب می گردد که اصطکاک حرکت میان دو استخوان روی هم، کم گردد. از طرفی در اطراف مفصل، ساختمان هایی داریم که کپسول مفصلی نام دارند و از عناصر داخل مفصل محافظت می نمایند. این کپسول مفصلی از طریق یکسری رباط تقویت می گردد. رباط ها طناب هایی هستند که یک استخوان را به استخوان دیگر وصل می نمایند. در زانو، چهار رباط اصلی داریم که دو استخوان ران و ساق پا را کنار هم نگه می دارند تا زانو بتواند در مقابل فعالیت های روزانه، مقاومت کند و کوچک ترین جابه جایی در مفصل ایجاد نگردد. یک ساختمان دیگر هم که مختص مفصل زانو است داریم که به آن منیسک های زانو می گویند. به این صورت که در داخل هر زانو دو تا منیسک داریم که نعل اسبی شکل بوده و نیروهایی که به زانو وارد می گردد را جذب می نماید تا فشار کمتری به غضروف مفصلی و ساختمان مفصل وارد گردد.

بنابراین فردی که دچار آرتروز زانو می گردد، بیشتر در کدام قسمت زانو دچار مشکل است؟

فردی که دچار آرتروز و ساییدگی می گردد، بیشتر غضروف مفصلش آسیب می بیند که این مشکل بیشتر در افراد بالای 40 تا 50 سال دیده می گردد. ولی در افراد جوان مشکل زانو به واسطه آسیب لیگامان ها و آسیب منیسک ها است که بیشتر در ورزشکاران در فعالیت های ورزشی رخ می دهد.

دلیل ایجاد آرتروز زانو چیست؟

آرتروز و ساییدگی فرآیندی است که به طور طبیعی در همه افراد پیش می آید و ناشی از افزایش سن است. حال یک سری از افراد عوامل زمینه ای دارند که این خردگی و ساییدگی در آنها زودتر و شدیدتر ایجاد می گردد مانند کسانی که وزن زیاد دارند، انحراف زیاد در زانو دارند، پا پرانتزی هستند یا آسیبی به زانویشان وارد شده است.

یکی از مسایل مهم، چاقی و اضافه وزن است. چه میزان وزن اضافه برای زانو مضر است؟

قطعا اضافه وزن هر چه قدر کمتر باشد بهتر است و باید وزن را در حد طبیعی نگه داشت. فرمولی در این زمینه وجود دارد به این صورت که موقع راه رفتن در سطح صاف حدود 5/2 تا سه برابر وزن بدن، به زانوها فشار وارد می گردد. موقع بالا و پایین رفتن از پله این نیرو 10 برابر می گردد. حالا شما حساب کنید فردی که پنج کیلوگرم اضافه وزن دارد، در واقع 50 کیلوگرم وزن اضافه به زانوهای خود وارد می نماید، بسته به اینکه روزانه چند تا پله را بالا یا پایین می رود، چقدر از سطح شیب دار عبور می نماید و چه میزان زمان صرف می نماید و... و خوب باید بدانید که بیماری آرتروز و ساییدگی به دلیل افزایش نیرو و فشار در فرد ایجاد می گردد. بنابراین حتی یک کیلوگرم اضافه وزن هم می تواند به زانو فشار وارد کند و خردگی و ساییدگی زانو را افزایش دهد که اگر این فشار ادامه پیدا کند، می تواند نسج منیسک را از حالت طبیعی خود خارج نموده و پارگی منیسک را ایجاد کند. افزایش وزن در افرادی که قوس زانو دارند یا پا پرانتزی هستند، خطرناک تر است و آثار بدتری بر روی زانو ایجاد می نماید.

آیا دویدن هم سبب ایجاد آرتروز زانو می گردد؟

دویدن سبب کوبیدن در مفصل زانو می گردد. در نتیجه غضروف مفصلی به خصوص در افراد میانسال آسیب می بیند و درد و ناراحتی شدت پیدا می نماید. بنابراین توصیه ما به افراد بالای 45 تا 50 سال که علایم آرتروز را به صورت خفیف دارند، این است که بیشتر ورزش راهپیمایی را انجام دهند و از ورزش های دویدنی و پریدنی پرهیز نمایند.

آیا حرکت اسکات یا نشستن و برخاستن با وزنه که به خصوص در باشگاه های بدنسازی انجام می گردد برای زانو ضرر دارد؟

همواره حرکاتی که در انتهای مفصل باشد مانند نشستن کامل، خم کردن یا راست کردن کامل و.... به مفصل زانو فشار می آورد. بنابراین فرد باید حدود 20 دقیقه پیش از انجام تمرینات ورزشی، خودش را خوب آماده و گرم کند. این حرکت برای تقویت عضله چهارسر ران انجام می گردد و خیلی هم خوب است. به شرطی که فرد مسئله ای در زانو نداشته باشد و با کنترل کامل و گرم کردن کامل این حرکت را انجام دهد. ولی اگر شخصی علایمی شامل درد و ناراحتی در زانو، درد زیر کشکک و خوردگی در غضروف دارد، نباید این حرکات را انجام دهد زیرا ممکن است درد و مسائلش را بیشتر کند.

نظر شما درباره استفاده از دوچرخه برای تقویت زانو چیست؟

استفاده از دوچرخه مسئله ای ندارد به خصوص اگر افرادی که میزانی علایم آرتروز و ساییدگی دارند زین دوچرخه را بالا بیاورند تا موقع دوچرخه زدن مجبور نشوند زانو را خیلی خم نمایند. ولی در کل اگر فردی هنگام دوچرخه سواری، درد و ناراحتی در زانو ندارد، مسئله ای هم در استفاده از آن ندارد ولی اگر دچار درد و ناراحتی شد، یعنی اینکه یا فشار زیادی به زانو وارد شده و یا خم و راست شدن زانو برایش مناسب نیست.

تردمیل چطور؟

تردمیل یک وسیله برای راهپیمایی بوده و وسیله بسیار خوبی برای فعالیت های ورزشی است. تردمیل می تواند یا بدون شیب باشد و یا شیب دار. به هر حال برای افرادی که مسئله ای در زانو ندارند و در افراد جوان، می تواند شیب دار باشد با هر سرعتی که سیستم قلبی و ریوی فرد اجازه می دهد. ولی توصیه می گردد افرادی که بالای سن میانسالی هستند و میزانی علایم آرتروز و ساییدگی در آنها وجود دارد به تردمیل شیب ندهند و با سرعت حدود چهار تا پنج کیلومتر در ساعت حرکت نمایند که یک راهپیمایی معمولی است و مسئله ای را برای فرد ایجاد نمی نماید و فرد می تواند یک روزدرمیان حدود 45 دقیقه تا یک ساعت آن را انجام دهد. البته متناسب با سیستم های دیگر بدن.

*******

افرادی که آرتروز شدید دارند چطور؟

افرادی که آرتروز شدید دارند حتما سعی نمایند راهپیمایی داشته باشند به این صورت که از 10 دقیقه آغاز نموده و در دفعات بعد تا حدی که تحمل می نمایند پنج دقیقه پنج دقیقه به آن اضافه نمایند.

بسیاری از پزشکان برای درمان و تقویت عضله زانو آب درمانی توصیه می نمایند، این کار به چه شکل است؟

به این شکل که به افراد مبتلا به آرتروز و ساییدگی توصیه می کنیم که در استخر و در قسمت کم عمق که تا قسمت سینه آب وجود دارد، راه بروند. زیرا مقاومت آب سبب می گردد عضلات پا و زانو تقویت شوند.

آیا تغذیه در رفع کردن ساییدگی زانو تاثیری دارد؟

درباره تغذیه در حال حاضر مدرک ثابت شده ای وجود ندارد. در حال حاضر مکمل هایی در بازار وجود دارد که از آنها استفاده می گردد که البته نقش آنها به طور صددرصد ثابت شده نیست. آنچه این مکمل ها انجام می دهند این است که ممکن است کیفیت مایع مفصلی و کیفیت بافت غضروف مفصلی را بهبود ببخشد و سبب گردد میزانی از علایم ساییدگی فرد بهتر گردد.

منبع: http://www.salamat.com

منبع: راسخون
انتشار: 1 مهر 1400 بروزرسانی: 1 مهر 1400 گردآورنده: nojumnews.ir شناسه مطلب: 1125

به "اگر آرتروز زانو دارید" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "اگر آرتروز زانو دارید"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید